Dr. Navracsics Tibor

Tisztelt Vendégeink!

Nagy örömömre szolgál, hogy már második alkalommal lehetek a Magyar Állami Operaház  kiemelt rendezvényének, ezúttal a 2017-es Háry Estélynek a fővédnöke.
Napjainkban, amikor talán mindenki számára érezhetővé vált Európa válsága, amely egyfajta identitásválság is, fontos, hogy megéljük, építsük nemzeti identitásunkat. Ez éppúgy alkotórésze az európai identitásnak, mint ahogy a helyi vagy a regionális. De így van ez fordítva is: az európai kiegészíti, és egyben erősíti a már meglévőket.

Az európai közösség a helyi közösségekre épít, amelyeket az ott élők identitástudata köt össze. Nekünk pedig ezekre a közösségekre kell alapoznunk a térség jövőjét, hiszen csak így találhatunk kiutat a válságból. Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla zenei géniusza a legerősebb kötelék, amely építi a nemzeti identitást, ugyanakkor tovább erősíti az európait.

Az Operaház 2016-2017-es Magyar Évadja pedig éppen ezt a köteléket mutatja be, hiszen az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektet a magyar operajátszásra, művészeti értékeinkre és alkotóinkra.

Remélem, hogy 2017. február 25-én minél többen részesei lehetünk Háry János "kalandjainak" és segíthetjük a rendezvény karitatív célját, egy mentőautó megvásárlását.

Kellemes szórakozást kívánok mindenkinek!

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagja